dimecres, 13 de juliol de 2011

QUINTO ANNIVERSÁRIO

Fon durant les vacances estivals de 2006 quan, visitant la Biblioteca d'Humanitats de la Universitat de Valéncia, descobrí el "mapa del tresor", un tresor que jo havia estat imaginant des de la meua adolescència. El mapa consistia en dos llibres que trobí en la secció de lingüística romànica: un manual de fonètica històrica comparada (A Comparative Study of Romance, de Frede Jensen) i un mètode d'intercomprensió (EuroComRom - Els set sedassos, de Horst Günter Klein et alii). I el camí que a mi em marcaven conduïa al següent tresor: un estàndard comú per a totes les llengües romàniques.

Immediatament, i amb una il·lusió infatigable, emprenguí una aventura que dura ja mitja dècada i que m'ha canviat la vida. Vaig partir el dia 14 de juliol d'aquell any, a les 0:45h de la matinada, quan creí el document digital més antic que conserve, titolat "NEOLATINO". Este, dos mesos després, tenia ja una extensió de 20 pàgines i incloïa la primera frase que he escrit en neollatí (“Eo so Jorge e amo lo latino moderno”), i diverses taules amb informació bàsica sobre les llengües romàniques i els primers esborranys (encara molt incipients) de sons, morfologia, sintaxis i lèxic neollatins.

A hores d'ara, "NEOLATINO" no és només un fitxer desat al meu ordinador, sinó una carpeta que inclou desenes de documents organitzats en múltiples subcarpetes. I aquells incipients esborranys s'han convertit ja en una primera proposta de codificació: la gramàtica i el diccionari essencials del romanç neollatí, que prompte podran ser ja difosos. A més, a Internet hi ha diverses pàgines dedicades al projecte, on col·labora un grupet de persones de distints països.

Fora del món digital, esta aventura m'ha portat a nous llocs, on he començat uns nous estudis universitaris i he realitzat nous treballs, i m'ha permés conéixer a noves gents.

Gràcies a tots els que recolzeu el projecte, ja siga animant-me a continuar amb ell, o fins i tot col·laborant activament. Moltas grázias!

I l'aventura continua!!

Jordi Cassany, 14 de juliol de 2011. 0:45h.

1 comentari:

Alexis Tudela Casanovas ha dit...

Felicitats Jordi i felicitats a tots els "neollatinistes". Endavant!